Skärgårdsstad, ett samhälle mitt i Skärgården

Skärgårdsstad är en villastad beläget norr om västra Saxarfjärden vid kusten. Området som består av 260 hektar naturskön mark med grön-, skogs- och vattenområden exploaterades i slutet av 80-talet för permanentboende, ca 185 ha. Idag består Skärgårdsstad av cirka 610 fastigheter och har drygt 2000 boende.

Skärgårdsstads växande popularitet, inte minst bland barnfamiljer, beror till stor del på den unika miljö och livskvalitet som området erbjuder. Till detta bidrar bl.a. närheten till skog, sjö och hav samt ett varierat föreningsliv för alla intressen. Det finns en uppskattad skola (ÅK 1-9) samt två förskolor, vilket ger speciella förutsättningar för barnfamiljer. SL trafikerar området med bussar. Centralorten Åkersberga är bara tio minuter bort och till Stockholms City tar man sig på 40 minuter med buss eller Roslagsbanan.

Att bo i Skärgårdsstad innebär att man blir medlem i en av landets största samfälligheter. Unikt för denna samfällighet är tillgången till eget fiskevatten, egen skog med möjlighet till vedlotter och jakt, grönområden och ett eget havsbad. Närheten till skärgården förstärks av en stor hamn där båtplatser kan erbjudas från hamnsamfälligheten. Inom fem sjömil nås Vaxholm, Ljusterö och massor av solställen på fina öar. Om man seglar når man ytterskärgården snabbt från Skärgårdsstad. Ett paradis som har potential att konkurrera med vilken annan ort som helst på östkusten.

Skärgårdsstad – ett område med unika möjligheter

Här följer några exempel som bidrar till den unika boendemiljön i Skärgårdsstad:

Förskoleverksamhet
Förskoleverksamhet bedrivs i två förskolor, en i Östra och en i Västra Skärgårdsstad.

Skärgårdsstadsskolan
Grundskola med idrottshall, bollplaner och lekplatser.

Naturområden
Naturskönheten värnas starkt. Området erbjuder ett öppet landskap i balans med skog och växtlighet. Promenadstråk, svamp- och bärställen finns det gott om.

Skärgårdsstads havsbad
Skärgårdsstads havsbad är utan tvekan ett av de finaste i Österåkers kommun. På somrarna är det en mycket välbesökt plats tack vare den fina gräsmatta samt rena och snygga strandkant. Badet underhålls löpande och har dessutom en flytbrygga där de större barnen (och vi barnsliga vuxna) kan leka. Här finns även fina klippor, med utsikt över Furusundsleden. I anslutning till havsbadet har Skärgårdsstads fiskeförening sitt klubbhus och vedeldade bastu som kan nyttjas av medlemmarna.

Solbergasjön
I sjöns östra ände finns en badbrygga som är mycket populär på sommarkvällarna. På vintrarna är sjön idealisk för skridskoåkning eller pimpelfiske. Naturligtvis är vattnet i sjön mycket rent. Detta bevisas enkelt genom vattenprover och det faktumet att musslor lever där.

Marsättra Holme
Marsättra Holme är ett omtyckt strövområde där får och nötkreatur betar och hjälper till att hålla området rent från sly. Längst ut på halvön finns härliga solklippor och en liten strand med anlagd grillplats som är ett perfekt utflyktsmål för familjen.

Bollplaner, tennisbanor , streetbasket
I Skärgårdsstad finns bollplaner, tennisbanor och streetbasket.

Skärgårdsstads Samfällighetsförening

Box 322

184 24 Åkersberga

E-post: styrelsen@skargardsstad.se


Organisationsnr: 716418-5634
Bankgiro: 739-9983
Postgiro: 483 81 87-5

 

© Copyright 2014,  Skärgårdsstads Samfällighetsförening